L’evolució de la restauració del patrimoni arquitectònic

L’arpArq, l’Ajuntament d’Almacelles, i el Museu d’Arquitectura i Urbanisme “Josep Mas Dordal” han organitzat la jornada de Restauració del Patrimoni Arquitectònic per Afinitat.
L’evolució de la restauració del patrimoni arquitectònic en els darrers anys marca un canvi de tendència clar. De la restauració per contraposició, defensada en determinats ambients professionals dels anys 80 del segle passat, s’està fent el trànsit cap a la restauració per afinitat, això és, tenint molt més en compte les característiques històriques, materials i tècniques dels edificis a restaurar. És un trànsit complex i difícil perquè alguns dels coneixements necessaris per apropar-se als edificis fent servir el seu llenguatge han de ser recuperats de l’oblit en què se’ls havia abandonat des de determinats ambients professionals i acadèmics. Tot i aquesta dificultat, el camí ja s’ha començat a fer amb resultats molt encoratjadors.
En aquesta jornada, que vol ser l’inici d’una col·laboració més continuada amb el Museu, l’Associació Arparq ha proposat una mirada sobre intervencions de restauració del patrimoni arquitectònic que utilitzen materials i tècniques tradicionals i que tenen en compte les característiques històriques. Aquesta revisió d’obres de restauració va acompanyada d’una reflexió teòrica imprescindible.
Amb les diferents ponències d’en Melitó Camprubí (Moderns fumigaven pessebristes. El testimoni del gran santuari d’Ise al Japó), d’en Reinald Gonzàlez (Restauració del patrimoni construït: tot defensant la singularitat), de na Valentina Cristini (Piedra en seco: criterios y experiencias entre conservación y restauración), d’en Joan-Albert Adell (La restauració com a font de coneixement), i de n’Antoni Martí (Epidermis o estructura) vam poder escoltar, veure i debatre maneres d’aproximar-se a la restauració, casos molt diferents i una clara evolució cap a una restauració per afinitat.
 
La jornada es va dur a terme al Museu d’Arquitectura i Urbanisme “Josep Mas Dordal”, i vam completar la jornada amb una visita guiada al museu amb la seva directora Montse Gené.