Jornada Tècnica: L’esfondrament del campanar de l’església parroquial de Sant Pere de Rosselló

JORNADA TÈCNICA FINALITZADA

 

L’ESFONDRAMENT DEL CAMPANAR DE L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT PERE DE ROSSELLÓ

Organitza: arpArq. Associació de Restauradors de Patrimoni Arquitectònic.
Col·labora: Ajuntament de Rosselló, Bisbat de Lleida i AADIPA.
Coordina: Carles Pubill i Marta Torras, arquitectes
Lloc visita: Església parroquial de Sant Pere de Rosselló
Lloc jornada: Sala d’actes de l’ajuntament de Rosselló

Objectius:
El campanar de l’església de Rosselló es va esfondrar el passat 29/01/2016. Aquest fet insòlit i poc habitual ha despertat l’interès de l’arpArq, i per això es genera la necessitat d’organitzar una jornada tècnica amb els següents objectius:

• Analitzar les dades que es disposen dels antecedents i de com es va produir el col·lapse, per intentar esbrinar les causes que l’hagin pogut produir. Estudi d’altres situacions similars.

• Exposar dades objectives de la situació actual dels edificis patrimonials, així com dels escassos recursos que s’hi destinen. Proposar un canvi de criteri en la manera d’actuar en aquests edificis.

• Debatre quin podria ser el futur de les restes d’un edifici d’aquest tipus.

PROGRAMA:

9h15’ Visita guiada a l’església de Rosselló i a les restes del campanar, acompanyats per Miquel Àngel Sala, arquitecte responsable de la diagnosi de l’edifici, i Manel Biosca, responsable de l’empresa d’enderrocs B-Biosca.

10h15’. Recepció, acreditació i agraïments.Josep Abad, Alcalde Rosselló; Mn. Víctor Espinosa, Rector de la Parròquia de Rosselló; Antoni Vilanova, President d’AADIPA; Mercè Manonelles, Presidenta arpArq.

10h30’. Els valors històrics i artístics de l’Església Parroquial de Sant Pere as vincula de Rosselló. Dr. Ximo Company, Catedràtic d’Història de l’Art Modern de la UdL. Dr. Isidre Puig, Professor i Investigador d’Història de l’Art Modern de la UdL

11h. Cronologia dels fets i actuacions realitzades. Noemí Bañeres, arquitecta.

11h30’ Pausa – Cafè

12h Rosselló, un altre esfondrament. Antecedents d’intervencions i exemples similars, tipologia constructiva i estructural, aproximació a la diagnosi de l’esfondrament. Miquel Àngel Sala, arquitecte.

13h. 7 campanars i 7 problemes. Francisco Jurado, arquitecte.

14h Dinar (no inclòs)

16h. Sistemes constructius de les esglésies barroques i la seva relació amb els de l’església de Rosselló. Jordi Morros, arquitecte

16h30’ Perquè cauen els campanars?. Melitó Camprubí, arquitecte.

17h30’ Pausa – Cafè

18h. Taula rodona – Debat moderat per Marta Torras, arquitecta

Degut a qüestions organitzatives relatives a l’aforament de l’espai on es realitzarà la jornada tècnica, s’han tancat les inscripcions el dijous dia 14, a les 17h

Programa